Wat is een wervelkolomoperatie?

Het betreft operaties aan de rug, zowel lage rug, borstregio als nek. U kunt hierbij denken aan een operatie:

  • vanwege een lumbale HNP of lage rug hernia en cervicale HNP of nek hernia,
  • in verband met behandeling van een foramenvernauwing, dit is een vernauwing van de wervelkolom, waardoor de uittredende zenuwen klem komen te zitten,
  • bij behandeling van een kanaalstenose. Dit is zowel in de lage rug als in de nek mogelijk en speelt vaker op oudere leeftijd,
  • in verband met een spondylolyse of spondylolisthesis, dit is het verschuiven van een wervel vaak vanwege veroudering en/of slijtage of vanwege een ongeval (trauma),
  • zoals een spondylodese, waarbij wervels aan elkaar vastgezet worden vaak vanwege problemen als hierboven beschreven.

Het betreft aandoeningen die toenemende klachten veroorzaken, zoals lage rug- of nekpijn, een doof gevoel, tinteling, pijn en spierverzwakking in het been of de arm. Ook kunt u steeds meer problemen krijgen met bukken, tillen, opstaan vanuit bed of een stoel, autorijden, werken achter een computer etc. Conditieverlies en vermindering van de beweeglijkheid gaan een steeds grotere rol van betekenis spelen.

U krijgt steeds meer moeite om normaal te kunnen functioneren in huis, op het werk en in de vrije tijd. Dit veroorzaakt weer stress- en spanningsklachten die de klachten verergeren.

Wat kan Revalide voor u betekenen

Als er sprake is van een complexe zorgvraag naar aanleiding van uw nek -of rugoperatie en/of een afwijkende herstel, dan kunt u bij Revalide terecht. Tijdens de revalidatie zal er aandacht zijn voor de voor uw beperkende factoren, zoals verminderde belastbaarheid, bewegingsbeperkingen en conditieverlies. Ook problemen in het gezin en/of werk en arbeidsgerelateerde problemen komen ter sprake. Onder leiding van een revalidatiearts zal ons ervaren interdisciplinaire revalidatieteam samen met u werken aan herstel.

meisje-normaal-roze-shirtje

Hoe ziet mijn revalidatiebehandeling er uit?

Allereerst krijgt u een uitgebreide intake door de revalidatiearts-ondersteuner gevolgd door een consult met de revalidatiearts. De revalidatiearts coördineert het revalidatietraject en beslist na overleg met u en het behandelteam welke zorgverleners u nodig heeft.

Afhankelijk van de aard en ernst van de klachten zal een revalidatietraject worden aangeboden. Veelal zal de revalidatiearts in overleg met u en het team kiezen voor een traject van drie a vier maanden. In een enkel geval worden mensen langer begeleid. Omdat Revalide geen vaste programma’s heeft, maar individueel afgestemde trajecten, is er sprake van maatwerk en kan de duur en intensiteit van een traject variëren. Doel van de revalidatiebehandeling is om u zelfstandig en met veerkracht met uw klachten om te leren gaan.

De revalidatiebehandelingen van Revalide zijn altijd interdisciplinair, dit wil zeggen dat er meerdere zorgverleners bij uw programma betrokken zijn. De revalidatiearts, revalidatiearts-ondersteuner, fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog zijn altijd betrokken. Indien nodig kunnen er ook nog andere disciplines betrokken worden bij uw revalidatie.

Wilt u meer weten?

Neem dan direct contact op met ons, of met één van onze vestigingen.