CPRS (reflexdystrofie)

Complex Regionaal Pijnsyndroom is een ernstig en slecht begrepen ziektebeeld. Waardoor dit ziektebeeld ontstaat is (nog) niet geheel duidelijk. Mede hierdoor is dit pijnsyndroom bekend onder vele namen (o.a. Sympatische Reflexdystrofie). CRPS treedt meestal op in een arm of been.

Lees meer..

Chronische gewrichtsklachten

Bij chronische gewrichtsklachten staan pijnklachten meestal op de voorgrond. Tevens kan er sprake zijn van bewegingsbeperkingen, stijfheid, zwelling en roodheid. Er zijn meer dan honderd vormen van chronische gewrichtsklachten, voorbeelden zijn reuma, artrose of jicht.

Lees meer..

Fibromyalgie

Het fibromyalgiesyndroom is een syndroom met verschillende klachten die tegelijkertijd voorkomen zoals pijn, vermoeidheid, stijfheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. In 1990 zijn twee criteria vastgesteld waarmee de diagnose fibromyalgie gesteld kan worden.

Lees meer..

Artrose

In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten. Artrose is de naam van een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd en ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat.

Lees meer..

Chronische pijn

Pijn is een waarschuwingssignaal dat ons beschermt. Pijn zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet blijft doorlopen met een gebroken been. Bij chronische pijnklachten lijkt de pijn deze waarschuwingsfunctie te hebben verloren en een eigen leven te zijn gaan leiden. De relatie met de oorspronkelijke pijnprikkel neemt steeds verder af.

Lees meer..

RSI en KANS

KANS is de nieuwe benaming voor RSI klachten. Er is gekozen voor een andere naamgeving omdat de term KANS de klachten beter omschrijft. RSI staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel klachten die zijn veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging.

Lees meer..

SOLK

We spreken van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) bij lichamelijke klachten die langer dan zes weken duren en waarbij bij adequaat medisch onderzoek geen somatische (lichamelijke) aandoening wordt gevonden die de klacht voldoende verklaart.

Lees meer..

Revalide vergoed